Pirkko Ruohonen-Lerner

Hollannin valtiovarainministerin Caruna-terveiset: Käyttäkää veronkiertopykäliä

Europarlamentin verovaliokunnassa kuultiin maanantaina Hollannin valtiovarainministeriä Eric Wiebesiä.

 

En malttanut olla kysymättä hänen näkemystään Caruna-tapauksesta. Firmahan vältteli veroja kierrättämällä rahansa juuri Alankomaiden kautta.

 

Wiebes ei halunnut kommentoida yksittäisen yrityksen asioita, mutta pusersi yleisen vastauksen.

 

- Jos jäsenvaltio kokee, että verot karkaavat, pitäisi valtion käyttää väärinkäytösten estäviä mekanismeja. Tästä olemme kaikki samaa mieltä. Jos voittoa tehdään Suomessa, pitäisi verottaa Suomessa. On siis Suomen asia verottaa kunnolla.

 

Näinhän se menee. Ei ole Hollannin asia huolehtia Suomen veronkeruusta. Valitettavasti kansainvälinen järjestelmä antaa tällä hetkellä valtioille hyvin vähän eväitä taistella aggressiivista verosuunnittelua vastaan.

 

Tähän on toivottavasti tulossa muutos. EU:n jäsenvaltioiden valtionvarainministerit käsittelevät parhaillaan komission ehdotusta veronkierron estämiseksi. Valmista pitäisi tulla ennen kesää. Parlamentissa tosin pelätään, että ministerineuvosto vesittää osan komission kunnianhimoisimmista ehdotuksista. Ei Luxemburg aio seistä kädet taskussa, kun heidän pääelinkeinoaan yritetään suitsia.

 

Itse olen silti toiveikas. Olin joitain viikkoja sitten kuulemassa Elinkeinoelämän keskusliiton näkökantoja verotusasioista. Suuryritysten viesti tuntui olevan, että vaadittu raportointi on raskasta, hankalaa ja vaikeaa. Myös avoimuus huoletti. Joku toimittajahan saattaa tulkita julkisia verolukuja väärin.

 

Ymmärsin, että nyt ollaan menossa oikeaan suuntaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos Luxemburg kuulostaa pahalta, niin miksei Suomi voisi sitten ryhtyä Hollanniksi? Sen sijaan, että verot karkaisivat täältä Hollantiin, ne pysyisivät täällä ja Suomi saisi vielä osansa muiden maiden verosuunnittelun hedelmistä. Hollantihan on myös korkean kokonaisveroasteen maa, mutta silti sinne on pystytty järjestämään houkuttelevuutta kansainvälisten konsernien rahaliikkeiden kannalta.

Toimituksen poiminnat