Pirkko Ruohonen-Lerner

Pankkien rooli veronkierrossa on selvitettävä

Rikoslain mukaan avunannossa on kysymys rikoksen tapahtumisen edistämisestä neuvoin ja toimin.

 

Lakitermi tuli tänään mieleeni seuraillessani Panama-vuodon uutisointia. Tarkempia tietoja veronkierrosta tihkuu sisään tunneittain, mutta jo nyt tiedetään, että Nordealla on ollut lusikkansa sopassa.

 

Ylen mukaan Pohjoismaiden suurin pankki on perustanut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä. Näiden yhtiöiden johdossa on ollut bulvaaneja, jotka ovat peittäneet oikeat rahamiehet.

 

Uutiset eivät tulleet yllätyksenä.

 

Viime vuonna Nordea sai Ruotsin viranomaisilta varoituksen ja 5,4 miljoonan euron sakon rahanpesua koskevien sääntöjen rikkomisesta. Tällöin viranomaiset arvioivat, että pankilla on merkittäviä puutteita rahanpesun estämisessä. Myös vuonna 2013 Nordeaa on sakotettu samantyyppisistä rikkomuksista.

 

Sain pari viikkoa sitten Euroopan parlamentin verovaliokunnassa mahdollisuuden kysyä Nordean edustajalta toimenpiteistä, joihin pankki on ryhtynyt näiden puutteiden paljastuttua.

 

Pankin edustaja puhui ympäripyöreitä, mutta lupasi tarkemman kirjallisen vastauksen. Odottelin päivän, pari. Viikko kului. Ei vastausta.

 

Yllättäen sitten tänään tuli vastaus.

 

Paljon on kuulemma tehty, on nimitetty ihmisiä ja kiristetty valvontaa. Ei niin mitään ongelmaa.

 

Kertomatta vastauksessa jäi, että pankki itse tarjoaa asiakkailleen keinotekoisia yritysrakennelmia, jotka ovat tyypillisiä sekä rahanpesussa että veronkierrossa.

 

On syytä uskoa, että Nordea ei ole ainoa pankki, joka omalla toiminnallaan edesauttaa veronkiertoa.

 

Nyt kun Panama-vuoto on antanut kättä pitempää väitteiden tueksi, jätin tänään komissiolle kirjallisen kysymyksen koskien pankkien avittamaa veronkiertoa.

 

Kysyin yhtä asiaa:

 

Miten komissio aikoo puuttua veronkiertoa edistävien pankkien toimintaan?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos saat kontaktia johonkin hallituspuolueeseen niin ehkä jotain selviäisikin. Täällä blokeissa haetaan vain julkisuutta sille ettei tiedetä mitään.

Pekka Pylkkönen

Voi kysellä myös lähempää. Valtio kun on Sammon suurin omistaja joka puolestaan on pääomistaja tuossa ruotsalaisessa jättipankissa joka Nordeana tunnetaan. Ei muuta kuin eduskunnan luokkaretki kasaan.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Pitäisi puuttua jo etukäteen. Sama raha, mikä tällä hetkellä on veroparatiiseissa. No se on sotkettu sammalle keittokulholle. Huumerahat ja niiden pesu porkkanaa, veronkierto ehkä selleriä, kansainvälinen asekauppa perunaa....lihaa löytyy sitten jotain muuta kautta vaikkapa Islannin pääministeriltä.

Ei kukaan voi olla niin naiivi, etteikö ymmärtäisi mistä on kysymys. Raha on jännä juttu, kun sitä kasautuu liikaa niin sen täytyy muuttaa olomuotoaan hiukaksi aikaa. Se on sitä finassisosialismia.

Suomen tuleva ongelma on siinä, että nämä kansainväliset esim. Triton ruåttista ja sen jenkkien yhteistyökumppani satsaavat jo nyt Taalerintehtaan lailla suomalaisten veronmaksajien kukkarolle. Rahojen pesusta siinä on kysymys.

Näin se maailma vain menee tämä finanssitalous...

Ei sinänsä, mutta kukaan ei ajattele tulevaisuutta. Joskus tai jossain vaiheess kansa ja kansakunnat saavat yksikertaisesti tarpeekseen, toivottavasti ja päättävät itse omasta hyvinvoinnistaa.

Toimituksen poiminnat