Pirkko Ruohonen-Lerner

Verotietojen vaihtoa koskeva direktiivi etenee

Euroopan parlamentin talous- ja raha-asioiden valiokunnassa (ECON) äänestettiin tiistaina verotietojen vaihdosta EU:n jäsenmaiden kesken. Valiokunta hyväksyi ministerineuvostossa kertaalleen jo hyväksytyn esityksen selvällä enemmistöllä.

Uuden direktiivin mukaan suurimpien monikansallisten yritysten pitää jatkossa raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaiselle. EU-maiden tulee myös vaihtaa näitä tietoja automaattisesti. Näiden uudistusten tavoite on suitsia aggressiivista verosuunnittelua, joka on enemmänkin sääntö kuin poikkeus kansainvälisten suuryritysten toiminnassa.

Olin varjoesittelijän roolissa luotsaamassa raporttia läpi parlamentin talousvaliokunnan käsittelyn. Direktiivi on hyvä, mutta siinä olisi vielä parantamisen varaa.

Nyt ilmoitusvelvollisuus koskee ainoastaan kansainvälisiä yrityksiä, joilla on yli 750 miljoonan euron liikevaihto. 40 miljoonaa euroa olisi minusta sopivampi raja. Liian korkealle asetettu raja on ongelmallinen, sillä aggressiivista verosuunnittelua harrastavat myös paljon pienemmät yritykset. Suomessa ilmoitusvelvollisuuden piiriin tulee kuulumaan noin 80 yritystä.

Mielestäni direktiiviin olisi voitu sisällyttää myös yritysten verotietojen julkistaminen. Kansalaisten tulisi saada tietää yrityksen verojalanjälki, ja päättää sen pohjalta, minne he haluavat rahansa kantaa. Esimerkiksi Panama-vyyhdin paljastuminen on lyönyt ansaitun lommon Nordean julkisuuskuvaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat