Pirkko Ruohonen-Lerner

Pelkkä avoimuus ei riitä

Euroopan parlamentissa äänestettiin viime viikolla EU:n asiakirjojen julkisuutta koskevasta mietinnöstä. Aihe on ajankohtainen, sillä esimerkiksi Yhdysvaltojen ja EU:n välillä käytäviä TTIP-neuvotteluja on kritisoitu turhasta salailusta.

Äänestin mietinnön puolesta, sillä se peräänkuulutti lisää läpinäkyvyyttä. Avoimuus ei kuitenkaan yksin riitä. Julkisen tiedon täytyy olla myös helposti löydettävissä. EU:sta tietoa etsivä kansalainen, toimittaja tai vaikka kansalaisjärjestön edustaja ei hyödy mitään avoimuudesta, jos dokumentit ovat haudattuina hankalien hakujärjestelmien taakse.

Tässä kaikilla EU-instituutioilla on varmasti parannettavaa. Avoimuudella on toki rajansa. Esimerkiksi juuri kansainvälisiä sopimuksia neuvoteltaessa liian suuri läpinäkyvyys voi asettaa EU:n huonoon neuvotteluasemaan. Nämä ovat kuitenkin poikkeustapauksia. Asiakirjojen pitäisi olla lähtökohtaisesti julkisia. Avoimuus on yksi tärkeimmistä keinoista kasvattaa kansalaisten luottamusta EU:ta kohtaan ja sitä tulisi tukea.

Rautatieliikenteen esteet poistuvat

Euroopan yhteinen rautatiealue nytkähti torstaina eteenpäin Brysselissä, kun parlamentti vahvisti uuden rautatiepaketin.

Uudet säännöt parantavat rautatiejärjestelmien yhteensopivuutta, junien turvallisuutta ja korostavat EU:n rautatieviraston (ERA) roolia. Aikaisemmin rajat ylittävät junat piti hyväksyttää erikseen jokaisen maan viranomaisilla, mutta jatkossa yksi ERA:n hyväksyntä riittää. Tämä vähentää byrokratian määrää ja mahdollistaa uusien junien aikaisempaa nopeamman käyttöönoton.

Rautatieverkoston kehittäminen on investointi tulevaisuuteen. Etenkin Manner-Euroopassa juna on monesti kätevämpi matkantekoväline kuin lentokone. Se on myös ympäristöystävällinen tapa matkustaa.

Turkki-sopimukseen syytä suhtautua varauksella

Parlamentissa käytiin torstaina pitkä keskustelu EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen oikeudellisista näkökulmista. Lukuisat europarlamentaarikot toivat esiin huolen siitä, että pakolaisten palautusjärjestely rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia.

EU on pakolaiskriisissä puun ja kuoren välissä. Selvää on, että Turkki ei ole luotettava kumppani. Sen intresseissä ei ole pakolaiskriisin ratkaiseminen. Pikemminkin päinvastoin: pakolaiset ovat Turkille väline kiristää unionilta erilaisia myönnytyksiä, kuten esimerkiksi viisumivapaus.

Yhteistyötä Turkin kanssa on kuitenkin toistaiseksi jatkettava, jotta ihmisten salakuljetus Egeanmerellä ei lähde uuteen nousuun. Pitkän aikavälin ratkaisuksi siitä ei kuitenkaan ole. Jos EU:n pakolaisongelmaan on ylipäätään löydettävissä ratkaisu, sen avaimet ovat Brysselissä, eivät Ankarassa.

Vastuuvapautus - ei aivan pelkkä muodollisuus

Brysselin täysistunnossa äänestettiin viime viikolla myös EU-elimille myönnettävistä vastuuvapauksista varainhoitovuonna 2014. Kyse on vuotuisesta muodollisuudesta ja kovasta äänestysurakasta. Parissa tunnissa käytiin läpi 53 vastuuvapausmietintöä, joihin liittyvistä yksityiskohdista äänestettiin satoja kertoja.

Lopputulos oli, että vastuuvapaudet myönnettiin, vaikka toisinkin olisi voinut käydä. EU:n elimissä erilaiset virheet ja taloudelliset väärinkäytökset ovat edelleen valitettavan yleisiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän markkupatynen kuva
Markku Patynen

TTIP:stä sen verran, että nyt sitä avoimmuutta taitaisi olla tarjolla. Tosin vähän eri kautta kuin virallisia teitä.

http://www.uusisuomi.fi/raha/194954-ttip-leaks-gre...

Mitenkäs on, vieläkö siellä Euroopan parlamentissa on uskoa TTIP-sopimuksen aikaansaamiseksi, yleensäkään tai ennen Obaman aikakauden päättymistä?

Kai Ruuska

"EU:n elimissä erilaiset virheet ja taloudelliset väärinkäytökset ovat edelleen valitettavan yleisiä."

Mielenkiintoista. Voisitko eritellä tarkemmin missä vuoden 2014 raportissa eritellään nämä yleiset virheet ja erityisesti taloudelliset väärinkäytökset EU:n elimissä?

Olen ollut siinä käsityksessä että lähes kaikki virheet ja väärinkäytökset tapahtuvat kansallisella tasolla, mikä olisikin luonnollista kun huomioidaan että suurimman osan EU:n budjetin maksatuksista hoitavat kansalliset viranomaiset.

Toimituksen poiminnat