Pirkko Ruohonen-Lerner

Kaikki blogit puheenaiheesta Kuolinpesä

Oman edun tavoittelu –tarina kuolinpesän tyhjennyksestä ja verojen välttämisestä

Perintöverorikoksesta kiinnijäämisen mahdollisuudet ovat Suomessa minimaaliset, etenkin jos rikoksentekijä on tarpeeksi ahne ja röyhkeä, aloittaa pesän järjestelmällisen putsauksen tarpeeksi ajoissa, hankkii ja käyttää ”asiantuntevaa” asianajajaa, perunkirjoituksessa antaa valheellisia tietoja ja ei ole enää tavoitettavissa kun pesänselvittäjä haluaisi vastauksia kysymyksiinsä.

Nukkuvat pankkitilit herätettävä

Monissa Euroopan maissa on niin sanottuja nukkuvia pankkitilejä, joita ei ole käytetty vuosikymmenien aikana lainkaan. Vainajien, lopetettujen yritysten ja muiden unohdettujen tilien varat vain sattuvat jäämään pankeille ja Suomen tapauksessa ne jäävät sinne ikuisiksi ajoiksi.

Lisää vapautta päättää perinnönjaosta

Perinnönjaosta on tarkoin ja yksityiskohtaisesti säädetty laissa. Perinnönjaon pohjaksi on tehty perimysjärjestys-malli, jonka tarkoituksena on jakaa kuolinpesä tasaisesti perillisille perimysjärjestyksen mukaisesti, ellei testamentissa ole toisin määritelty. Testamentista huolimatta rintaperillisillä on oikeus saada vähintään puolet perintöosuudesta. Kuolinpesästä siis 50% menee automaattisesti rintaperillisille, oli menehtyneen tahto mikä tahansa.

 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä